VÄLKOMMEN

VÄLKOMMEN

onsdag 27 april 2011

KROPPKAKOR (GLUTENFRIA)


Dom här kroppkakorna var våran middag i går,
jag hade aldrig prövat att göra dom glutenfria
någon gång, men resultatet blev jätte bra, om
inte bättre än med vanligt mjöl, så alla ni
kroppkaksälskare testa dessa

DETTA BEHÖVER DU:
1 kg potatis (10-12 medelstora)
2 ägg
2½ dl glutenfri mjölmix
1 tsk salt

FYLLNING:
200 gr baccon
1-2 gula lökar
svart-eller kryddpeppar
ev lite smör att steka i

GÖR SÅ HÄR:
Skala och koka potatisen, pressa den i en purepress
ner i en bunke och låt det sedan stå och bli kallt.
Skär bacconet smått och hacka löken, stek baccon och
lök i en stekpanna (stek med lite smör om det behövs)
Jag brukar alltid göra dubbel sats av fyllningen för
jag tycker det är gott att servera lite utav bacconröran
på sidan av kroppkakan.
Krydda med peppar och låt fyllningen svalna.
Blanda den kalla pressade potatisen med uppvispat
ägg, mjölmixen och salt. Degen ska bara arbetas ihop,
inte knådas. Forma degen till en tjock rulle och skär den
i 12 lika stora bitar, gör en fördjupning i varje bit och
lägg i knappt 1 msk fyllning och rulla ihop till runda bullar
Koka upp 2-3 liter vatten i en stor gryta och ha i 1 msk salt.
Lägg i hälften av kroppkakorna, de ska flyta upp till ytan
och sedan koka i ca 5 minuter, ta upp dom med hålslev
och koka resten
Servera med lingonsylt, smörklick eller skirat
smör och lite utav baccoröran som blev över.
Jag lova att dom blev super goda

Denna mjölmix använde jag
till kroppkakorna









ÄT OCH NJUT












8 kommentarer:

  1. Ååå, det var länge sedan jag åt kroppkakor. Det är ju så himla gott! Det blev ju superfina! Det är så kul när man kan göra något som tom känns bättre än "vanliga" :)

    SvaraRadera
  2. Jag är dessvärre ingen stor älskare av kroppkakor, men de ser riktigt fina ut. Kul att det gick att göra dem glutenfria också.

    SvaraRadera
  3. Perfekt :D Äntligen fick en av mina bästa vänner äte kroppkakor utan magont. Tack!!!

    SvaraRadera
  4. Ser väldigt gott ut o rel enkelt, skall def testa ngn dag!

    SvaraRadera
  5. Tack snälla för detta recept, älskar ju Kroppkakor men trodde jag aldrig mer skulle få äta det

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är dom supergoda Agneta, jag älskar också kroppkakor, nu var det länge sedan jag gjorde kroppkakor, får nog se till att göra det nån dag, mummmmssss
      Ha en bra dag Agneta
      Mvh Pernilla

      Radera
  6. Du har inte recept på gråa glutenfria kroppkakor? Det är min favoriträtt och jag hade så gärna velat göra det till min sambo som är gluten. Har inte hittat något recept på det och vågar inte riktigt byta ut den vanliga mängden mjöl mot glutenfritt. Tacksam för svar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr Ronja, jag förmodar att det är pitepalt du menar

      Radera