Jag har gjort världens godaste piroger, och
dom är lika goda att äta kalla som varma
Dessa piroger ska jag göra flera gånger
Detta behöver du:
Degen
25 gr jäst
2½ dl ljummet vatten
2 msk olja
1 msk fiberhusk
1 dl desella 1%
1 tsk salt
7 dl sempers fin mix (420gr)
Fyllning
500 gr köttfärs
1 gul lök
1 burk champinjoner
1-2 msk dijonsedap
2 msk tomatpuré
2 msk chilisås
3-4 msk creme fraiche
salt-peppar
Gör så här:
Smula jästen, tillsätt vatten-husk-olja
låt svälla 10 minuter
Blanda i kesella-salt och det mesta av mjölet
arbeta degen kraftigt helst i maskin i minst 5 minuter
Låt seda jäsa övertäckt i 30 minuter
Gör under tiden köttfärsröran
Skala och hacka löken, fräs i lite matfett
blanda i svampen och stek en stund
Sen i med färsen, stek tills färsen blivit
grynig, blanda sedan i resten av ingredienserna
och låt den seda puttra ihop sig
Köttfärsröran ska inte vara vattnig
Sätt ugnen på 250 grader
Ta upp degen och knåda den ordentligt
Dela degen i 10 bitar, kavla ut till rundlar
ca 12-15 cm i diameter
Fördela fyllningen på dem
Vik ihop och nyp kanterna mot varann
Lägg pirogerna med skarven upp
på en bakpappersklädd plåt
Pensla med ägg, grädda i mitten av ugnen10-12 minuter
Sen är det bara att njuta
Jätte bra att ta med i picknick korgen
Dom kanske inte blev så snygga,
men ack så goda
Ta hand om varandra
Jag tycker de ser riktigt snofsiga ut! Men det viktigaste är ju att de är goda. Ha en fin helg, trots den ruggiga våren. Här spöregnar det.
SvaraRaderaBakade skinn och ost piroger på ditt recept idag. Mina blev 1000 ggr fulare än dina ha ha ha men ack så goda. Otroligt bra pirogdegsrecept! Tack!
SvaraRaderaHej Lillemor!
RaderaJa visst är det ett jättte bra degrecept, det gör inget att dom ser fula ut, för dom smakar ju så himla gott, så går det ju så bra att frysa dom, och dom smakar lika bra när man tinar dom lite i micron jag ska också testa att göra ost och skinkpiroger, hur gjorde du din fyllning. Ha det så bra
MVH Pernilla
degfan från helvetet. gick ju inte
SvaraRaderagår det göra utan kessela? kan man använda nåt annat istället?
SvaraRaderaHej Anonym!
RaderaDet går säkert bra att bara använda vatten, har inte själv prövat, men det är bara att du testar dej fram
MVH PERNILLA
Gjorde pirogorna i lördags o dom blev jätte goda. Högt uppskattade av mannen som är glutenintolerant. Använda samma degrecept idag o gjorde pitabröd. Blev toppen. Använde dock mer mjöl för degen va för kletig båda gångerna.
SvaraRaderaÖste bara på med mer mjöl. Var rädd att de skulle bli torra men icke sa nicke. Jättegott!
SvaraRadera