VÄLKOMMEN

VÄLKOMMEN

lördag 12 maj 2012

KÖTTFÄRSPIROGER (GLUTENFRIA)


Jag har gjort världens godaste piroger, och
dom är lika goda att äta kalla som varma
Dessa piroger ska jag göra flera gånger

Detta behöver du:

Degen

25 gr jäst
2½ dl ljummet vatten
2 msk olja
1 msk fiberhusk
1 dl desella 1%
1 tsk salt
7 dl sempers fin mix (420gr)

Fyllning

500 gr köttfärs
1 gul lök
1 burk champinjoner
1-2 msk dijonsedap
2 msk tomatpuré
2 msk chilisås
3-4 msk creme fraiche
salt-peppar

Gör så här:

Smula jästen, tillsätt vatten-husk-olja
låt svälla 10 minuter
Blanda i kesella-salt och det mesta av mjölet
arbeta degen kraftigt helst i maskin i minst 5 minuter
Låt seda jäsa övertäckt i 30 minuter

Gör under tiden köttfärsröran
Skala och hacka löken, fräs i lite matfett
blanda i svampen och stek en stund
Sen i med färsen, stek tills färsen blivit
grynig, blanda sedan i resten av ingredienserna
och låt den seda puttra ihop sig
Köttfärsröran ska inte vara vattnig

Sätt ugnen på 250 grader

Ta upp degen och knåda den ordentligt
Dela degen i 10 bitar, kavla ut till rundlar
ca 12-15 cm i diameter
Fördela fyllningen på dem
Vik ihop och nyp kanterna mot varann
Lägg pirogerna med skarven upp
på en bakpappersklädd plåt
Pensla med ägg, grädda i mitten av ugnen10-12 minuter
Sen är det bara att njuta
Jätte bra att ta med i picknick korgen









Dom kanske inte blev så snygga,
men ack så goda




Ta hand om varandra






8 kommentarer:

  1. Jag tycker de ser riktigt snofsiga ut! Men det viktigaste är ju att de är goda. Ha en fin helg, trots den ruggiga våren. Här spöregnar det.

    SvaraRadera
  2. Bakade skinn och ost piroger på ditt recept idag. Mina blev 1000 ggr fulare än dina ha ha ha men ack så goda. Otroligt bra pirogdegsrecept! Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillemor!
      Ja visst är det ett jättte bra degrecept, det gör inget att dom ser fula ut, för dom smakar ju så himla gott, så går det ju så bra att frysa dom, och dom smakar lika bra när man tinar dom lite i micron jag ska också testa att göra ost och skinkpiroger, hur gjorde du din fyllning. Ha det så bra
      MVH Pernilla

      Radera
  3. degfan från helvetet. gick ju inte

    SvaraRadera
  4. går det göra utan kessela? kan man använda nåt annat istället?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym!
      Det går säkert bra att bara använda vatten, har inte själv prövat, men det är bara att du testar dej fram
      MVH PERNILLA

      Radera
  5. Gjorde pirogorna i lördags o dom blev jätte goda. Högt uppskattade av mannen som är glutenintolerant. Använda samma degrecept idag o gjorde pitabröd. Blev toppen. Använde dock mer mjöl för degen va för kletig båda gångerna.

    SvaraRadera
  6. Öste bara på med mer mjöl. Var rädd att de skulle bli torra men icke sa nicke. Jättegott!

    SvaraRadera